Варианти за предпазване от нежелана бременност - плюсове и минуси

ВАРИАНТИ ЗА ПРЕДПАЗВАНИ ОТ НЕЖЕЛАНА БРЕМЕННОСТ

вариант А
Презерватив

Бариерната контрацепция до сега остава най-надеждното средство за предпазване освен от бременност и от заболявания, предавани по полов път.

Ефективност
При правилно използване – 98%
+
Продават се навсякъде във всякакви разновидности и няма начин да не намериш във всяка аптека и дори денонощен магазин.
-
В разгара на любовните дейности късането на пакетчето е малко страстоубийствено. Някои мъже твърдят, че презерватива им пречи и намалява чувствените усещанията. По мнение на психолози обаче в множеството случаи проблемите са повече в главата отколкото в сферата на сетивността. Опитай с теорията, че ако усещанията са по-малко, тогава ще може да го прави по-дълго.


Вариант Б
Диафрагма

По формата си напомня кръгло капаче и е направена от гума или силикон. Подобно на женските презервативи не е широко използвана. Правилият подбор на диафрагмата може да направи само гинеколог, а слагането й във влагалището става преди акта. Тя се поставя намазана със спермициден крем на входа на матката, като по този начин препречва влизането на сперма в нея.

Ефективност
около 92%

+
ако по някаква причина не можеш да използваш хормонални препарати, а презервативите не ти харесват – диафрагмата може да бъде решение.
-
Понякога диафрагмата дразни заради специфичния си начин на поставяне. Тя не пази от болести, за разлика от презерватива. Някои лекари смятат, че може да провокира цистит.

Вариант В
Вътрематочна спирала

Малка пластинка с мед или хормони, която не дава възможност на оплодена яйцеклетка да се закрепи за матката. До неотдавна лекарите препоръчваха това средство само на раждали жени. Днес все по-често се поставя и на нераждали, стига да има условията за това. Спиралата се слага от гинеколог, след което остава в матката няколко години, по преценка на лекаря. Препоръчаният срок не бива да се надвишава, защото спиралата може да престане да бъде ефективна и да започне да се сраства с матката.

Ефективност
98.5%
+
Спиралата започва да действа веднага. Може да бъде използвана и като средство за спешна контрацепция: поставена до пет дни след непредпазлив полов акт тя може да предотврати бременност.
-
В първите 2-3 месеца след поставянето може да чувстваш дискомфорт и да зацапваш бельото си между месечните цикли. Спирала е противопоказна при заболявания на малкия таз.

Вариант Г
Орални контрацептиви (хапчета)

Съдържат два женски хормона, които спират съзряването на яйцеклетките. Те се различават по състава и хормоналната концентрация, така че само гинекологът може да прецени кой е най-добър за теб. При тях най-важното е редовното взимане.

Ефективност:
над 99%, ако се взимат по схема.

+

Таблетките са много надежни и повечето „изцепки“ с тях са свързани с човешка грешка. Някои от тях имат и други полезни действия – изчистват лицето, намаляват продължителността на овулацията, бюстът леко пораства.

-
Не се препоръчва на разсеяните. Освен това хапчетата не са подходящи за пушачките, жените над 35 и тези с високо кръвно налягане или съдови проблеми.

Какво със сигурност не защитава от бременност:
Прекъснат полов акт
Календарен метод
Секс по време на менструация
Подскачане на място няколко пъти след секс, така че всичката сперма да изтече
Дълбоко промиване на вагината
Липсата на оргазъм
Аспирин




{START_COUNTER}