Какви са ползите и вредите от оралната и спешната контрацепция? Как да се предпазим от нежелана бременност и половопредавани болести? На тези и други въпроси за сексуалното здраве отговаря д-р Людмил Джунков, акушер-гинеколог, началник на отделение спешна гинекология в Пирогов.

 

Първият менструален цикъл и сексуалният живот при девойките вече започва много рано вследствие на акселерацията. Първият цикъл се появява на възраст 9-11 години, а първият полов акт често е на възраст между 13 и 14 години. Забелязва се трайна тенденция възрастовата граница да спада все повече.
 



В същото време желанието за бременност отива в доста по-късен период - около 28-30 години за първа бременност. Женският организъм е готов да изпълни биологичната си функция и да създаде дете, но самата жена не желае.
 


Тази драстична разлика между момента на полово съзряване и забременяването често води до хиперфункция на цялата хормонална система с неприятни последици, като поликистози или функционални кисти на яйчниците.
 


Спешната контрацепция е метод за предпазване от нежелана бременност след полов контакт без необходимата протекция или некачествена такава. До спешната контрацепция следва да се прибягва само в крайни случаи и при никакви обстоятелства да не се прилага рутинно. Спешната контрацепция е под формата на медикамент прилаган в една или две таблетки.
 


От чисто здравен аспект спешната контрацепция крие определени рискове. Дори фармацевтичните компании, които произвеждат и дистрибутират медикаментите, предупреждават, че те трябва да се употребяват само в краен случай.
 

 

Вкарването на високи дози концентрирани хормони чрез прием на една таблетка може да доведе до рязко вмешателство в хормоналната система на жената. Нежеланите последствия могат да бъдат - разстройство на цикъла и поява на функционални кисти на яйчниците. Този вид контрацептиви трябва да се използват в изключителни, редки и крайни случаи, особено при  младите момичета.
 


Спешната контрацепция не е удачно средство за рутинен контрол на нежелана бременност, тъй като продължителната й употреба може да доведе до разстройства в хормонален аспект. Приемът след рисков контакт не осигурява защита при следващ такъв и не предпазва от сексуално трансмисивни инфекции. За да не се стига до прилагане на спешната контрацепция, момичетата трябва да знаят как да се предпазват.
 

 

Основно средство за предпазване от бременност и половопреносими болести остава презервативът. Когато се използва презерватив, трябва да се наблюдава състоянието му след приключване на половия контакт. Може да се получи лезия, да се скъса, част от него може да остане във влагалището на жената и в последствие като чуждо тяло тя да развие възпаление на влагалището (вагинит).

 


Друг начин за предпазване от бременност при жени, които имат ритмичен и точен цикъл е прекъснатият полов акт. Жени с редовен цикъл могат сами да изчислят фертилния си период.
 


Съвременните орални контрацептиви съдържат хормони, подобни на синтезираните в организма. Основната цел на противозачатъчните хапчета е да предпазят от нежелана бременност.
Те се прилагат единствено след консултация от гинеколог и се приемат по точно определена схема.

 


Освен гинекологичен преглед пациентката трябва да съобщи и важни факти от анамнезата си. Жени склонни да напълняват, пушачки, момичета, които имат заболявания на централната нервна система, на черния дроб, на венозната система, сърдечни заболявания и т. н. не е подходящо да прилагат дълготрайна орална контрацепция.

 


Препаратите, които се предлагат на пазара в момента, са все по-ниско дозирани и с по-малко странични ефекти от тези преди десетилетие.
 

Странични ефекти
Оралните контрацептиви предизвикват в организма на жената  фалшива бременност с всичките й странични ефекти - чувство за гадене, главоболие, напрежение в гърдите, интерменструално прокървяване, което е често срещано в първите 2-3 месеца, болки в корема.

 


Орални контрацептиви, освен от нежелана бременност, предпазват и от образуване на кисти в яйчниците.  


Когато момичето приема орални контрацептиви и няма неприятни странични ефекти, яйчниците практически не образуват фоликули, спира се овулацията и тези яйчници се запазват здрави за момента, в който жената ще иска да забременее. В този период, когато едно момиче не желае бременност, а има хиперактивни яйчници, склонни да образуват функционални кисти е подходящо прилагането на контрацептиви. В годините, в които независимо, че е подготвена в биологичен аспект, но не желае бременност, жената може да запази здравето на яйчниците.

 


В момента в аптечната мрежа има всички видове орални контрацептиви - монофазни, двуфазни, нискодозирани, средно дозирани, в различни хормонални комбинации, които ги има на пазара в Европа. Българските жени имат достъп да качествени и надеждни контрацептиви от последно поколение. Важно е, жените да знаят, че орални контрацептиви не трябва да се взимат за период по-дълъг от 2 години, но минимумът е поне 3-4 месеца. След прием на контрацептиви от 24 месеца, жената трябва да направи почивка от 2-3 месеца, за да могат яйчниците да се събудят и да се регулира нормалната им функция.