Хормонални контрацептиви

Хормонални контрацептиви най-често са комбинирани и съдържат ниски дози естрогени и прогестини. В организма на жената естрогените (естрадиол, естрон и естриол) се отделят от яичниците, плацента и в малко количество от надбъбреците, а прогестини (прогестерон) се произвежда от жълтото тяло в яичниците. Хормонални контрацептиви поддържат относително високи нива на женски полови хормони в кръвта, което от своя страна по механизма на отрицателна обратна връзка води до потискане продукцията на съответните гонадотропни хормони (фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон), а съответно потискат и овулацията.

Освен това, че участват в потискането на овулацията, прогестините повлияват слузната секреция в маточната шийка (която пречи на проникването на сперматозоидите), потискат моториката на маточните тръби (по този начин пречат на предвижването на яйцеклетка към маточната кухина), правят маточната лигавица неблагоприятна среда за имплантирането на оплодената яйцеклетка.

Правилният избор на подходящ хормонален контрацептив зависи от хормоналния тип на жената.
В зависимост от съотнощението на естрогени/прогестини хормонални контрацептиви се разделят на монофазни контрацептиви, бифазни контрацептиви и трифазни контрацептиви.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Хормонални контрацептиви
  • Бифазни контрацептиви
    При тях през първите дни се приема естрогенен препарат (в по-висока дозировка), след което се добавя и прогестин....
  • Монофазни контрацептиви
    Те съдържат естрогени и прогестини във фиксирано отношение на дозите през целия 21 дневен период, покриващ пролиферацион...
  • Трифазни контрацептиви
    Представляват комбинации от естрогени и прогестини , чиито дневни дози са фиксирани в три последователни степени. През п...

Още от Мъжко здраве
Приложение на shockwave терапията в лечението на еректилната дисфункция

Нов метод за лечение на еректилна дисфункция

Парагрип в напреднала възраст

Какви са симптомите на парагрип в напреднала възраст?

Домашно посещение при новородено - закаляване и температурен комфорт

Закаляването включва – обличане, разходки, къпане, тем