Най-ефективният метод за предпазване от нежелана бременност е хормоналната контрацепция. Хормоналната контрацепция се базира на прием на синтетични женски полови хормони.

В зависимост от състава и начина на използване на хормоналните контрацептиви се разделят на следните групи:


Комбинирани естроген-гестагенни контрацептиви
Орални:

  • монофазни,
  • многофазни.


Парентерални:

  • инжекции,
  • влагалищен пръстен,
  • пластири.



Гестагенни контрацептиви
Орални:


  • Левоноргестрел (В България обаче се предлага само в препарати за спешна контрацепция като Ескапеле, Постинор-Дуо.) Този вид контрацептив под съответното търговско наименование се отнася към некомбинираните микродозирани контрацептиви. Състои се само от прогестоген (не повече от 30 % от прогестогена в комбинираните контрацептивни таблетки). Съдържа 35 таблетки за 5 седмичен прием.



Парентерални:

  • импланти,
  • инжекции,
  • вътрематочна хормонална система (Мирена),
  • влагалищен пръстен с гестагени.



Най-проверените, надеждни, достъпни и лесни за използване са комбинираните нискодозирани монофазни орални контрацептиви (Жанин, Логест и Диане-35).


Принцип на действие
Репродуктивните функции на женския организъм се реализират най-вече от два основни хормона: естроген и прогестерон. Те контролират развитието на цикъла. Количествата, които синтезира организма, определят кога да настъпи овулация, колко време да се поддържа подходяща лигавица за посрещане на евентуално оплодената яйцеклетка, настъпването на менструалното кървене. При настъпване на бременност техните нива се променят, за да я поддържат и да „блокират“ ново назряване и отделяне на годна за оплождане яйцеклетка и съответно на менструация.
Механизмът на контрацепцията се намесва именно тук. Чрез приема на медикамента се постига промяна на хормоналните нива, така че организмът да се „излъже“, че е настъпила бременност и да „блокира“ отделянето на нова яйцеклетка. 

От двата хормона прогестеронът е този, който подтиска нарастването на фоликулите и съответно на овулация. Когато организмът не отделя яйцеклетка, то и оплождането и забременяването са невъзможни.

Приеманият естроген във вид на медикамент осигурява ниво, което блокира „пусковия механизъм“ в съответния център в мозъка за началото на развитието на яйцеклетката.

Освен това естрогенът и прогестеронът, приемани под форма на контрацептив, могат да поддържат такова състояние на ендоментриума, при което вгнездяването на оплодената яйцеклетка е затруднено.

Хормоналните контрацептивни средства водят и до сгъстяване на цервикалния секрет, което от своя страна възпрепятства предвижването на сперматозоидите.

 

Как се използват хормоналните контрацептиви?
Най-разпространените хормонални контрацептивни средства са таблетките за орален прием. Таблетките се приемат в продължение на 21 дни ежедневно по една, приблизително по едно и също време, след което се почива (т.е. не се взима таблетка) в продължение на 7 дни.
 

При започване на оралната хормонална контрацепция приемът е от първия ден на менструацията. Това гарантира действието на медикамента. Обикновено около 2 дни след последно приетата таблетка се появява менструалното кръвотечение.

Трябва да се имат предвид, че през първия месец цикълът е по-къс. Втората опаковка се започва точно на осмия ден от последно взетото хапче. От втория месец цикълът е с по-типичната продължителност, 28-30 дни.


Тъй като е възможно в началото да се изпитват симптоми, характерни за бременност като леко гадене, е препоръчително таблетките да се приемат вечер преди лягане, което значително намалява оплакванията. При модерните препарати подобни оплаквания се срещат по изключение, но ако все пак се появят, нормално е да изчезнат след третия месец на прием.


Задължително е таблетките да се взимат по схема и да не се прави пропуск. Пропускът нарушава търсения баланс на хормони, което може да доведе до развитие на фоликул и отделяне на яйцеклетка. Времето между две таблетки не трябва да бъде по-дълго от 24-36 часа.


Дали са опасни хормоналните таблетки очаквайте в продължението.