Какво представлява диафрагмата

 

Диафрагмата представлява латексова чашка с пружинен механизъм по краищата, чиято функция е да задържи устройството в областта на вагината. Обикновено диафрагмите се произвеждат в различни размери. Така че преди употребата и е необходимо на всяка жена да се измери диагоналната дължина на вагиналния канал.

Механизмът на предпазване от забременяване при този метод се дължи на изграждането на механична бариера пред сперматозоидите. Диафрагмите се поставят непосредствено преди половия акт, като повърхността, която плътно приляга към шийката на матката, се намазва с спермицид. Обикновено след половия контакт устройството трябва да остане поне 6 часа, за да може да окаже търсения ефект. Именно толкова е и времето и на действие. Ако е необходимо протекцията да продължи повече време без премахване на диафрагмата, обикновено вътрешната и повърхност се намазва повторно със спермицит.

Ефективността на метода варира в широки граници - от 5 до 15% в зависимост от мотивацията на жената, от подходящо избраната и поставена диафрагма. Предимствата и са, че не се наблюдават страничните ефекти на хормоналните препарати. Освен това жените сами могат да контролират контрацепцията си и могат да използват диафрагмата и по време на менструация. Недостатъците включват освен твърде вариабилната ефикасност, и възможността за болка и ерозивни изменения на маточната шийка при неправилно поставена диафрагма. При жени с наднормено тегло поставянето на диафрагмата често е затруднено. Освен това се наблюдават уретрални инфекции и ако диафрагмата не се премахне до 24 часа след половия контакт, има възможност да се развие токсичен шоков синдром. При недобра хигиенна поддръжка тя води до появата на неприятна миризма. Поради това поне един път на всеки 24 часа тя трябва да се изважда и внимателно да се почиства с топла вода и сапун.




{START_COUNTER}