Изследователи от великобританския университет в Единбург  вече са започнали провеждането на клинични тестове на контрацептивен препарат, разработен за мъже.
 


Направените до сега тестове с доброволци дават обнадеждаващи резултати, че контрацептивната инжекция за силния пол, ще бъде толкова ефективна, колкото и оралните контрацептиви приемани от жените.
 


Контрацепцията за мъже ще бъде прилагана под формата на две инжекции на всеки два месеца. Веществото, съдържащо хормоните тестостерон и прогестерон, ще намалява нивото на другите хормони в мъжкия организъм  и ще стопира производството на сперма.
 



Според експертите, създали контрацепцията за мъже, инжекцията е ефикасна в 99 % от случаите. Клиничните тестове, които се провеждат в момента с 80 двойки, целят да открият нежелани странични реакции и противопоказания.
 


Авторите са категорични, че веществото е напълно безопасно, не причинява трайно увреждане на оплодителните функции. Количеството и качеството на спермата възстановява  нормалните си нива, веднага щом се спре прилагането на инжекциите.
 


Учените прогнозират, че до пет години противозачатъчната инжекция ще бъде на пазара, което ще даде възможност на мъжете да споделят отговорността по отношение на семейното планиране.